Foto: Sašo Radej

V ponedeljek, 11. septembra, se je v galeriji ŠKUC, na Starem trgu 21 v Ljubljani, odvila odprta debata ob nedavnih reizdajah vinilnih albumov punk skupin Otroci socializma,Termiti, Lublanski psi, Paraf, Let 3.

Pogovor z akterji iz obdobja osemdesetih let prejšnjega stoletja in njihovimi bodočniki je vodil prekaljeni glasbeni kritik in publicist Igor Bašin – BIGor, ki se je ob socialnem, uličnem in (sub)kulturnem ozadju nastanka omenjenih izdaj lotil tudi vprašanja njihovega pomena za današnji čas. Punk glasbo je namreč vse od njenega nastanka označeval močan družbeni pomen, ki z leti in desetletji še vedno tli nad površjem, čuvaji tega ognja pa ostajajo ljubitelji, podporniki ter različni založniki punk glasbenega izraza.


Foto: Sašo Radej

Ob reizdajah vinilnih albumov, nekateri, npr. Otroci Socializma in Termiti,so na vinilu izšli sploh prvič, so na dan zopet prišle zanimive zgodbe iz obdobja osemdesetih let, ko družbeno – politična klima ni bila naklonjena drugačnim in alternativnim glasbenim izrazom. BiGorjevi sogovorniki so bili Andrej Štritof – baskitarist zasedbe Otroci socializma, Marin Rosič – pevec zasedbe Carina, punker ter ulični pričevalec ter Matej Volčin Lučnik, predstavnik Slovenskega punk portala ter portala »…tiuš men govoru kvaj pank!?«.


Foto: Sašo Radej