Ponudniki pretočnih glasbenih platform (mdr. Spotify, Apple Music, Deezer…), so zavrnili predvajanje singla zasedbe Borghesia, »Gaza Youth Manifesto«. Skladba je nastala kot vnovičen poskus opozarjanja na dogajanje v Palestini.
Ob naši prošnji za bolj natančno obrazložitev, zakaj je do cenzure prišlo, smo dobili sporočilo, da skladba ne izpolnjuje osnovnih usmeritev (guidelines) pretočnih glasbenih platform.
Besedilo manifesta, ki opozarja na vpletenost vseh udeleženih v konfliktu in je bilo leta 2011 objavljeno v britanskem časniku The Guardian, je priloženo na koncu tega sporočila.
V nadaljevanju prenašamo izjavo ustvarjalcev zasedbe Borghesia.
»Ob tej odločitvi se sprašujemo, kateri deli tega besedila ne izpolnjujejo usmeritev (guidelines), ki jih narekujejo pretočne glasbene platforme? Kriterijev ne razumemo – je sporna beseda Fuck,  je to beseda Hamas, ali Israel? Eksplicitne razlage, kaj konkretno je v skladbi spornega, nismo prejeli.
Mimogrede, zgodba iz leta 2013 se je ponovila, že takrat je Borghesia uglasbila manifest »Gaza Youth Manifesto For Change« v obliki pesmi »194«, ki je izšla na albumu »And Men Created God« – album je iz neznanega razloga izginil iz kataloga založbe Metropolis ter iz vseh pretočnih glasbenih platformCenzura umetnosti ne sodi v demokratično družbo in temu se moramo vsi upreti! Danes je Borghesia, jutri ste na vrsti vi!«

 

Vokalni del skladbe »Gaza Youth Manifesto«  sta  izvedla Irena Tomažin in Dario Seraval. Aldo Ivančič je napisal glasbo ter poskrbel za aranžma, mix in produkcijo. Bas linijo na kitari je zaigral Nikola Sekulović, na električno kitaro pa Vitja Balžalorsky.
Skupina Borghesia deluje, z nekaj letno pavzo, od leta 1981, ob tem pa je z glasbenim pečatom in performativnim nastopom pustila pečat na jugoslovanski pa tudi svetovni glasbeni sceni.
Zasedba napoveduje tudi reizdajo remasteriziranega albuma »Ljubav je hladnija od smrti«, ki bo na začetku leta 2024 izšel v obliki vinila pri založbi Dallas Records.

 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/FuKkEPFUbNw?si=MjkDJPQ3_zZOym6y” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>