GIBONNI S SKLADBO ‘KIŠA’ SPAJA DALMACIJO IN AFRIKO
GIBONNI – KIŠA (Z’NAAB)
NOVI SINGEL NAPOVEDUJE IZID EP-JA

Gibonni skoraj točno pet let po izidu zadnje diskografske izdaje (album Familija z Oliverjem Dragojevićem) z novim singlom ‘Kiša (Z’naab)’ (beri: zinab) odipra novo poglavje v svoji karieri in napoveduje prihajajoči EP (mini album) ‘U po’ ure’, ki bo izšel letos poleti.

‘Kiša’ (‘Dež’), s podnaslovom ‘Z’naab’ (kar je etiopski izraz za dež), je odlična pop pesem, z mojstrsko prilagojenimi verzi, s svojim himničnim refrenom, ustvarjenim za zborovsko petje občinstva, kliče, ne na dež, ampak, upajmo, k skorajšnji vrnitvi velikih koncertov. Z Gibonnijevim prepoznavnim podpisom je ‘Kiša’, kot pravi sam Gibonni, ‘spoj Dalmacije in Afrike’. K temu so prispevali gostujoči glasbenik Haddis Alemayehu Haddinqo, igralec tradicionalnega etiopskega godalnega instrumenta ‘masinqo’, in back vokali zbora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, ob dodatni podpori pevskega zbora župnije Sv. Petra iz Nkeyeme v Zambiji.
Novi Gibonnijev singel ‘Kiša (Z’Naab) je dobil videopodobo, za katero je zaslužen splitski režiser Vojan Kocerić. Spot dokumentaristično prikazuje snemanje nove Gibonnijeve pesmi v studio priznanega hrvaškega producenta Nikše Bratoša.
V omenjenem studiju je bilo posnetih več novih Gibonnijevih pesmi, skupno 5, ki bodo poleti izšle na EP-ju z naslovom ‘U po ure’.

V videospotu za pesem ‘Kiša (Z’Naab) so prikazani tudi ostali glasbeniki, ki so sodelovali pri snemanju – med njimi etiopski pevski zbor Moseb iz Adis Abebe, Etiopljanin Haddis Alemayehu Haddinqote, potem so tu člani Gibonnijevega benda – Marko Ramljak, bobnar Branimir Gazdik, kitarist Nikša Bratoš, zbor župnije Sv. Petra iz Nkeyeme v Zambiji ter ostali. V Videospotu občudujemo tudi posnetke iz številnih Gibonnijevih koncertov.

”Uvod v pesem ‘Kiša’ se za Gibonnija prične z milimi afro-gospel vokali z afro-beatom in s pridihom Simonovega ‘Gracelanda’ ali Johnnyja Clegga & Savuke. Seveda, ob razigranem bobnu Branimirja Gazdike (iz Gibonnijeve zasedbe in skupine Elvisa Stanića) in tolkalista Cubizma Mladena Ilića (ki na trenutke potegne ritem proti afro-kubani) ter živahnega basa, ki ga je, tako kot mandolino, odigral producent & multiinštrumentalist Nikša Bratoš. Afro ‘sound’, začinjen z vokali, kakršne so Paulu Simonu podarili Ladysmith Black Mambazo, je v gost glasbeni ‘dreadlock’ vpleten z godalnimi parti Alemayehuja in Gibonnijevega Marka Ramljaka. Lucidno s tem, ‘odebljen’ s pihali (prvovrstna pihalna družba, znana iz produkcije televizijske oddaje ‘A strana’), ki temu multi kulti amalgamu sijajne pozavne Marina Ferketine in skupni godbi pihalcev, daje pridih New Orleansa. … Sončna melodija s himničnim refrenom, ki poziva k zborovskemu petju, z nalezljivim beatom in skockana kot ‘organsko’ zraščeno kompaktno delo, v kateri ni samostojnih partov, je ‘Kiša – Z’Naab’ absolutni zadetek. Ena tistih pesmi, ki razprši oblake in kliče k plesu ali nasmehu. Kot zdravilna glasbena tabletka za hude čase”, med drugim piše Zlatko Gall za’ Kišo’ za Mixer.hr.

Pesem je napisal Gibonni, v aranžmaju Gibonni in Nikša Bratoš, kateri je tudi odgovoren za produkcijo. Videospot ‘Kiša (Z’Naab)’ je režiral Vojan Koceić. Fotografije: Vedran Metelko.