Ljubljana – Orto bar
Sobota, 25. April 2020 ob 19h

FUCK OFF COMMERCIAL FESTIVAL

NAJSTAREJŠI slovenski METAL FESTIVAL, ki se je rodil leta 1988 in dobil svoje bratce v letih 89’, 90’, 91’, 94’, 98’, 07’, 09’ in 13’ in 18’, ni predstavljal le enega izmed mnogih koncertov. Po svojih glasbenih, kot tudi idejnih smernicah, se je močno razlikoval od poplave narodno zabavnih in gasilskih veselic. ŽALEC, kot kulturno središče SAVINJSKE DOLINE, je takrat nevede stopil pomemben korak naprej. Tradicionalna in splošno priznana kultura je dobila svojo opozicijo, oziroma tako imenovano SUBKULTURO, v primeru FUCK OFF COMMERCIAL FESTIVALA, *kontrakulturo*. Pojav opozicije kulturi pomeni napredek, ne le subkulture, temveč kulture v celoti.

Kot prvi organizatorji in začetniki metal glasbe, so se v ŽALCU pojavili EPIDEMIC ZONE. Njihovo delovanje je bilo tesno povezano s svetovnim vzponom te glasbene smeri in je bilo močno opaženo po celotni bivši JUGOSLAVIJI. Festival je leta 1991, zaradi najbolj pisane, mednarodne zasedbe, doživel največji obisk.

Letošnja edicija tega KULTNEGA metal festivala bo nekaj posebnega, saj se bodo ob 30. letnici ponovno združili legendarni slovenski težko mentalni prvaki INTERCEPTOR, ki so pustili neizbrisan pečat na slovenski glasbeni sceni.

Ob tej priložnosti bodo pri založbi Dallas Records izdali CD & DVD (LIVE IN 666EŠČE), ki je bil posnet 28.4.2018 v Šeščah.

INTERCEPTOR
Graveyard Metal

Jedro skupine sta vseskozi kitarist, avtor glasbe in MASTERMIND benda MARJAN PADER, nekoč član legendarnih EPIDEMIC ZONE, ter MASTER ČULK pevec, maskota in mojster za medijske provokacije.

Leta 1993 v samozaložbi izdajo kaseto THE BEGINNING, ki kasneje doživi ponatis pri PAN RECORDS. Poleg brutalnih avtorskih izbruhov, za katere je socialno osveščena besedila prispeval SERGEJ VUČER, se je na kaseti znašla še ZADNJA ŽRTEV, priredba legendarnih EPIDEMICOV.

Z vztrajnim nabiranjem koncertne kilometrine si pridobivajo zvesti krog poslušalcev, ki se navdušujejo tako nad izredno uigranim drvečim zvočnim zidom, kot vratolomno podivjanim scenskim nastopom hropeče rjovečega Čulka.

Pri kranjski PANIKI leta 1995 izdajo kaseto FADE, leto kasneje pa še CD. Glasbeni napredek je očiten in tudi produkcija je precej boljša. V tem obdobju doživijo svoj prvi vrhunec na Novem Rocku 95’.

Največ medijske pozornosti pritegne skladba UNIČIMO TABUJE, ki jo posnamejo skupaj z DEJO MUŠIČ in spomladi 1997 postane celo popevka tedna na VAL-u 202.

MORA končno izide pri založbi CORONA novembra 1998 in je dejansko plod osemletnega dela in izkušenj. Njihova godba je še vedno dovolj trda, ostra in temačna, da ne bo razočarala starih oboževalcev.

Nastop v ORTO BARU je posvečen vsem, ki so vsa ta leta verjeli v reinkarnacijo in nesmrtnost izgubljenih duš in tistim, ki še ne vedo, kaj je PRAVI SLOVENSKI GRAVEYARD METAL.

MARAX
Symphonic Black Metal

Naslednji nastopajoči so Marax, ki združuje člane iz različnih glasbenih skupin (Cvinger, Cordura, Morana, Kholn, Seventh Station). Skupina je nastala pozimi leta 2017. Decembra so izdali prvi singel, The Relinquishment of Existence, z EP-ja The Abyss of Illusions, ki je izšel 28. aprila 2018 in ki so ga premierno predstavili istega dne na festivalu Fuck Off Commercial v Šeščah.

MIST
Doom Metal

Mist bodo na festivalu predstavili svoj debitantski albuma ‘Free Me Of The Sun’, ki je izšel pri nizozemski založbi Soulseller Records. Posnet je bil ob dobri hrani, močni kavi ter v neverjetnem vzdušju pomirjajoče narave, ki obkroža studio Ork v Jevnici. Za produkcijo in miks je bil ponovno zadolžen Benjamin Kic, medtem ko so mastering tokrat zaupali Patricku W. Englu (Candlemass, Pentagram, Darkthrone, Exodus…) iz studia Temple Of Disharmony. Čarovnik in čarovnice so s tem albumom našli tisti pravi Mist zvok, ki se zareže v kosti.

SARCASM
Metal Legende

Zgodovina skupine sega v leto 1987, ko so jih po prvem koncertu zmotno označili, da igrajo neko vrsto mehkega metala.

Maja 1988 se jim pridruži pevec in po nekaj tednih, v studiu Boruta Činča, posnamejo prvi demo, analogno, na magnetni trak in brez računalnikov, ki bi jim omogočali popravljanje.

Recenzijo posnetkov je objavilo veliko jugoslovanskih tiskanih medijev. Kritike so bile v glavnem pozitivne, skupina pa je dobila dodaten zagon za nadaljnje delo.

1989 so bili predskupina Motorheadom.

V studiu Boruta Činča posnamejo debitantski albumu Crematory. Ta kaseta je danes prava redkost.

Leta 1989 sta, zaradi vojaške obveznosti, oba kitarista zapustila skupino. Sledijo koncerti po Jugoslaviji (Novi Sad, Zagreb… in YU metal fest v Sarajevu.

Aprila 1992 so v dvorani Kodeljevo nastopili kot predskupina Sepulturi.

1998/1999 je bila znova formirana originalna zasedba iz časov Crematory, Blaznik, Dolinar in Kacin. Na vokalu se jim je pridružil Easy Mucy. Leta 2003 je bil izdan album Divja kri.

Leta 2006 posnamejo Revolt. Ob 20-letnici skupine Nuclear War izda album Crematory na vinilu. Album SMTB izide leta 2011 in naslednje leto nastopijo na največjem festivalu v regiji, na Exitu. Decembra 2013 posnamejo album Thrash.

Po nepreštetih spremembah se Sarcasm ne da. Tokrat vokal prevzameta Blaznik in Renko. V pripravi je novi studijski album, ki bo za vse sladokusce dobrega zvoka izšel na vinilu, predvidoma v začetku aprila 2020.

STATE OF FICTION
Prog Metal Rock

Bend, ki ga nikakor ne smete spregledati, je bil formiran oktobra 2009. Od samega začetka delajo na avtorskih komadih. V njihovi glasbi lahko zasledimo vplive različnih stilov. Po nekaj rošadah pride do prelomnice v februarju 2011. State of Fiction so spet v polni zasedbi, močnejši kot kadarkoli prej in pripravljeni, da vam servirajo debitantski album, ki bi naj izšel na dan festivala.

QUAD DAMAGE
Gejmerji & Filmojebci

Iz pogorišča Cerberona je Doomslayer zbral padle bojevnike, ki so se borili za svojo svobodo. Rodil se je guild Quad Damage. Za svoj obstanek so začeli prirejati epic soundtrack coverje v true metal verzije. Ko RNGesus delivera pa priletijo tudi iz Cerberona na naš planet.