AntiValentinovo #6: ‘Ništa glazba, samo karanje!’ s kopico odlične glasbe v Zagrebu!

Konec tedna je bila na strehi garaže Tuškanac že šesta izdaja glasbenega dogodka AntiValentinovo. Letos je dogodek izjemoma potekal maja, zaradi znanih razmer in do nedavnega veljavne prepovedi koncertov. Vendar to ni zaustavilo publike, ki je v sicer omejenih možnostih oba dneva napolnila prizorišče do zadnjega v teh pogojih razpoložljivega prostora ali stola!

AntiValentinovo, ki je letos nosilo prepoznavni slogan ‘Ništa glazba, samo karanje!’ so s svojim nastopom odprli Brain Holidays, odlični roots reggae bend. Lani so praznovali 20. rojstni dan na Jamajki, kjer so posneli tudi nov album “Jamaican Connection”. To je bila tudi njegova premiera v živo pred občinstvom, skupina pa je izvedla številne pesmi iz dosedanje kariere. Občinstvo je lahko uživalo v skladbah ‘Kuća puna ritma’, ‘Proljeće’, jadralo ‘U oblacima’, se vrnilo v ‘Stvarnost’ in sproščeno zaplesalo ob pesmi ‘Hladan kao led’. Pozitivna in sproščujoča energija, ki jo je ustvaril odličen nastop te skupine izvrstnih glasbenikov, se je zelo hitro razširila in okužila vse, ki so prvi večer prišli na Tuškanac. Dolgo pričakovani nastop Brain Holidays se je zaključil z eno najboljših (poletnih) pesmi z aktualnega albuma, ‘Peter Pan’, prvotno posneto v sodelovanju z jamajškim mogočnim glasom Italee Watson.

“Nastop je bil odličen, če upoštevamo, da že več kot eno leto nismo igrali pred ljudmi. Bilo je malo čudno igrati reggae pred sedečim občinstvom, a vsak koncert nam prinaša zadovoljstvo” – je po koncertu dejal prvi mož benda Marko Gaćina.

Nato so na oder prispeli headlinerji prve noči – Psihomodo pop in priljubljeni frontman Davor Gobac! Vrstili so se stari hiti ‘Telegram Sam’, ‘Osjećam se haj’, ‘Frida’, ‘Bejbi’, ‘Bože čuvaj Psihomodo’, ‘Ramona’, nato pa so skozi nekaj pesmi privihrali na plan z najnovejšim albumom “Digitalno nebo”. Od istoimenskega singla, ki je digitaliziral nebo nad Tuškancem, preko singlov in energičnih boogie skladb ‘Vamir’ in ‘Brz ko munja’, do legendarne ‘Banane’, katere nalezljiva besedila je zapel celoten Tuškanac. Za konec pa je neuničljivi Psihomodo postregel še z večnimi hiti, kot so “Donna”, “Pinokio”, “Natrag u garažu” ter “Ramona” in “Sexy Magazin”, ki so v bisu občinstvo spravili v stoječe ovacije ob zaključku prvega dne AntiValentinovo # 6.

Ob veselju prvega nastopa po dolgem času in vedno nove mlade publike v prvih vrstah je Davor Gobac dejal: “Super je, pomeni, da imamo prihodnost. Igramo že 40 let in vedno imamo najstnike v prvih vrstah. Ali ni to čudovito? Mislim, da je. Mame so zadaj, v drugi vrsti. Bilo je dobro, imel sem občutek, da sem nekoliko bolj umirjen kot ponavadi, ampak poslušajte, 100 let nismo igrali. Počutim se odlično. Nisem imel treme. Vse se je vrnilo.”

Drugi dan AntiValentinova se je začel z nastopom mladih rockerjev, zasedbe Donkey Hot, ki jo vodi energični frontman Vili Gobac. Za Donkey Hot je bil ta nastop tudi nekakšen “ognjeni krst” na velikem odru, čeprav v epidemiološko nadzorovanih razmerah!
Donkey Hot so se do sedaj predstavili z dobro sprejetim prvim singlom ‘Čuzuki’, tu pa so imeli priložnost v živo predstaviti nekaj novih pesmi, ki jih pripravljajo za svoj prvenec.

Po odličnem ogrevanju občinstva so se na oder povzpeli legendarni Rečani, že stari znanci AntiValentinovega – Let 3! Kultna glasbena ustanova ima že od svojih prvih nastopov posebno zvezo z zagrebško publiko in lahko rečemo, da so tu na domačem terenu. Tudi razmere, v katerih so igrali, verjetno prvič v karieri pred sedečim občinstvom, jih niso motile. V uri in pol so naredili tisto, kar najbolje znajo. Zgrmeli so čez pesmarico antologijskih rock uspešnic, še dodatno zagreti ob dejstvu, da je bil to za njih, kot tudi druge skupine, prvi nastop po dolgem času!

Najboljše občinstvo na svetu, ki ga Antivalentinovo vedno ima, je s svojim prihodom izvajalcem in organizatorjem pokazalo, da spoštujejo to, kar počnejo. Predolgo smo čakali vsaj na to vrsto omejenega vračanja koncertov. Oba razprodana večera sta izpolnila vsa pričakovanja in pokazala, da nas, upajmo, čaka vroča poletna koncertna sezona.

Na žalost je bilo omejeno število vstopnic, ki so jih lahko izdali, premajhno za vse, ki so želeli priti. A Psihomodo pop in Let3 se bodo kmalu vrnili pred zagrebško občinstvo, v okviru skupne turneje, ko bodo gostovali na Reki, v Puli in Osijeku. A to je že nova, drugačna zgodba, o kateri bo kmalu sledilo več informacij.

Do naslednjega AntiValentinovega, za katerega verjamemo, da ga bomo praznovali v tradicionalnem terminu februarja, vas vse pozdravljamo s tradicionalnim antivalentinovskim pozdravom
‘Ništa ljubav, samo karanje!’.