16 let po izidu zgoščenke Cvik Cvak! skupine Katalena, je album izšel še na dvojni vinilni plošči

Pri založbi Dallas Records je izšla dvojna vinilna plošča Cvik Cvak!, četrti album Katalene, ki je izšel leta 2008 na zgoščenki in je v celoti posvečen Reziji.
To je, po albumu Človek ni zver (2018) in Kužne pesmi (2021), tretji od devetih izdanih albumov Katalene, ki je izšel na vinilni plošči.,

Album Cvik Cvak! je bil posnet leta 2008 in je v celoti posvečen rezijanskemu glasbenemu izročilu, njegovi peklenski repetitivnosti, ki je fascinirala in združila Kataleno ter producenta Alda Ivančića. Zavedajoč se, da je ravno parafraza – kot eno glavnih orožij postmoderne dobe – v svojem bistvu repeticija, je Katalena takrat naredila še en korak naprej v smeri avtorske nadgradnje ljudskega materiala.

Skupina je ob tem zapisala: “Album je precej raznolik in glasbenikom zdaj ne gre več toliko za ohranjaje rozajanskih viž, temveč za glasbeno refleksijo, ki je stkana v zbirko glasbenih esejev na skupno temo – občutja vztrajanja v istem. Da bi to občutje zmoglo postati (umetniški) užitek, potrebuje v prvi vrsti refleksijo, kot jo potrebuje tudi svoboda, zato da bi se realizirala.”
Aldo Ivančič se je kot ustvarjalec podpisoval pod izredno raznorodne projekte, s skupino Katalena pa je takrat sodeloval prvič. Cilj sodelovanja je bil v prvi vrsti združiti dva na prvi pogled nezdružljiva avtorska pristopa in ju soočiti z glasbenim izročilom majhnega, ampak hkrati izredno bogatega in nenavadnega prostora. Rezija je v vseh pogledih navdihujoča, glasba te skrite doline pa je ne glede na naše siceršnje poznavanje glasbenega izročila nekaj izjemnega.

O Kataleni:
Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope. Skupina, ki v originalni postavi nastopa že dobrih 22 let, se ne ustavlja, saj so leta 2021 izdali deveti album “Kužne pesmi”, pravijo pa, da se lahko zelo kmalu nadejamo tudi desetega. Katalena navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.
Katalena so:
Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni
vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala