TRIUMFALNA OFFENZIVA ZASEDBE LAUFER

 foto: Željko Jerneić |
grafično oblikovanje: Ri Print Foto

Albumi, ki so v naših prostorih dobili naziv »veliki«, so praviloma izšli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kljub vsemu je v vojnih devetdesetih izšlo še nekaj albumov, ki so nesporno obeležili hrvaško in tudi regionalno rock glasbo. Eden takšnih prvencev je album zasedbe Laufer, ki je prvenstveno izšel v obliki zgoščenke. No, že v startu so ustvarjalci hrepeneli, da bi izdelek izšel tudi v vinilni, LP obliki, predvsem zato, da izdelek ne bi ušel neusmiljenemu zobu časa, ki vedno znova pozablja največje dosežke.

Dokaz, da je v tem nekaj resnice, je vsekakor hrvaška glasbena nagrada porin, ki jo je zasedba dobila takoj po tem, ko je končno izšel album na vinilu, to se je zgodilo 15 let po originalnem izidu. Dvojni album je že v samem štartu zakoličil relevantnost zasedbe Laufer, svežino in potentnost pa izdelek izkazuje še polna tri desetletja po izidu.

Ime Laufer izhaja iz šahovske terminologije – tekač, lovec ali pregovorno laufer je šahovska figura, ki se po šahovnici premika le diagonalno. Kljub temu, da se laufer premika le diagonalno, kariera zasedbe bolj spominja na premikanje šahovske figure konja ali skakača. Laufer je na hrvaško glasbeno sceno skočil iznenada, premikal se je v nasprotju z vsemi možnimi pričakovanji, ko je izvajal večje premike v obliki črke L. Morda se na ta način tudi spominjamo njihove dominacije na hrvaški rock sceni v sredini devetdesetih let. Pot do te pozicije je bila spontana in tudi precej mukotrpna.

Petnajst let kasneje je naposled tudi izšel v vinilni obliki kot eden prvih LP izidov založbe Dallas Records. Ravno ta izid, kot tudi album, ki je izšel na treh cd nosilcih, je prejel prestižnega porina. Laufer so kasneje izdali še album Pustinjez zaključnim EP-jem so se poslovili od občinstva. No, njegovi člani so začeli ustvarjati zvočno podobo zasedb Urban & 4, Turisti, Paraf, Majke… Laufer je tako nadaljeval in še nadaljuje šahovsko partijo, tisto najboljše, tisto, kar si velja zapomniti, pa lahko slišimo na dvojnem vinilu ‘The Best Off…’.