NOVI PROJEKTI IN PRVENCI HRVAŠKIH GLASBENIH USTVARJALCEV

BRAIN HOLIDAYS & KANDŽIJA | ANALIZA UMA & PRIJATELJI | MRAVE BROJIM | DETECTIVE JONES
Ob pričetku poletja vam predstavljamo nove single, zanimive projekte ter izid dveh prvencev s hrvaške glasbene scene! Hkrati pa z napovedjo koncerta tudi nestrpno pričakujemo koncertno bogato dogajanje v prihodnjih mesecih.

BRAIN HOLIDAYS & KANDŽIJA – ‘FOTOSHOPIRANA’

Družbena omrežja so prevzela prevladujočo vlogo v vsakdanjem življenju, osebna identiteta pa se vse bolj profilira s statusi, napetimi fotografijami in štetjem všečkov. Ta pojav, ki se je nenaravno zakoreninil v družbo 21. stoletja, opevajo Brain Holidays in Kandžija v odličnem novem singlu ‘Fotoshopirana’.

Pesem govori o izmišljeni punci ‘Petrović Mare’, ki je vzor mladim z izjemnim talentom za predstavljanje na družbenih omrežjih, Brain Holidays in Kandžija pa so s ‘Fotoshopirano’ na zabaven in šaljiv način podali resno kritiko družbe.
”Marija Petrović je legenda. Hvala Mare! In odpusti nam. Ti si dobra oseba, vsi te imajo radi in naj ljudje na terasah pojejo tvoje ime brez meja.” – je o pesmi povedal Kandžija, Marko Gaćina pa dodaja: “Imamo odo fotošopingu, ki jo je Kandžija še dodatno zasolil in dvignil na višjo raven. Vsak od nas zagotovo pozna vsaj eno Petrović Mare.”

‘Fotoshopirana’ je peti singel z zadnjega studijskega albuma Brain Holidays ”Jamaican Connection”, zaradi katerega so se Holidaysi lani odpravili na sončno Jamajko in ga v letu 2020 tudi posneli v legendarnem Tuff Gong studiu.

besedilo in glasba | Marko Gaćina & Stjepko Galović
kamera | Tin Ostrošić
režija in montaža | Magda Mas
igralka | Katia Šarlija
gostje | Kandžija, Cromaicanz, Vanna Slaviček, Andrea Komušar, Sara Šušak
lokacija snemanja: Selfie room, Zagreb

ANALIZA UMA & PRIJATELJI – ‘BIT ĆE BOLJE’

Analizi umA so se pridružili številni prijatelji, da bi skupaj poslali pozitivno sporočilo in prebudili upanje na boljši jutri.
Avtor pesmi ‘Bit će bolje’ Marko Pavić pravi, da je to turobno vreme krivec za njen nastanek in da pesem prihaja kot sončni žarki, ki prodirajo skozi oblake. Glede skladbe ni preveč zgovoren, priporoča samo, da se ”enostavno posluša in takoj zapoje!” Strinjamo se s kratkim komentarjem Marka – poslušajte, začutite in precenite sami.

“Eden glavnih razlogov, da se ukvarjamo z glasbo, je druženje z različnimi ljudmi in različnimi umetniki” – pravijo pri Analiza UmA in “Bit će bolje” to tudi naravnost odlično predstavlja.

Med prijatelji, ki so z veseljem vložili del sebe v to močno in spodbudno pesem, so izvrstni glasbeniki in glasbenice. Lana Škrgatić, multiinštrumentalistka, skladateljica in pevka trenutno gradi samostojno kariero kot Lana S. Njen saksofon smo slišali že v pesmih skupin Crvena Jabuka in Zabranjeno Pušenje, Analizi pa se je pridružila kot spremljevalna vokalistka. Eden od sodelujočih prijateljev je Dado Marinković, bobnar Parnega Valjaka, “ki ga imajo mnogi, kot smo mi, za enega najboljših bobnarjev z našega območja” – pravijo pri Anallizi umA. Znan je po številnih sodelovanjih z velikimi umetniki, kot so Rambo Amadeus, Dino Merlin in Gibonni. Virtuoz na solo kitari je Dragomir Herendić Dragianni, ki ga mnogi poznajo kot nekdanjega člana skupine Zabranjeno Pušenje in je tudi odgovoren za produkcijo legendarnega albuma “Bog vozi Mercedes”. Tu sta tudi dolgoletni prijatelj in vedno dobrodošel gost Analize umA Zoran Mišić in Michaela Sotele, ki po besedah ​​naše münchenske ekipe “s svojim zlatim in energičnim glasom vliva upanje na boljši jutri”. Ekipi sta se pridružila tudi Vojkan Runjaić, kitarist in producent njihovih prvih dveh albumov, ki je pesem obogatil s svojo akustično kitaro in Mišo Krpo, odličen basist, čigar zvok slišimo v silovitejšem delu pesmi.

“Posebno pohvalo je treba nameniti Saši Amiću Slashu za odlično produkcijo, zapeto prvo kitico in refren (refren, v katerem je slišati tudi nekatere druge ”jebene frekvencije”) ter za igranje kitare. Pohvaliti moramo tudi Anteja Pavića, ki je od vseh udeležencev zbral video posnetke, ki so bili bolj ali manj posneti na mobilne telefone v apartmajih ali domačih studiih, in iz njih v svojem AnTonStudio napravil čudovit glasbeni videospot. Mojster tetovaže Robert Duspara iz “Robert’s Tattoo Bad Vilbel” nas je fenomenalno narisal, napravil je odličen vizual prav za to pesem in najlepša mu hvala!

Poleg vseh gostov, ki se v pesmi pojavljajo kot vokalisti ali instrumentalisti, se zahvaljujemo tudi našim najmlajšim in najdražjim gostom v videu. Enega malo starejšega bi še posebej izpostavili in pozdravili, to pa je Semir Čolić Cola. Vsi skupaj z nami pravijo, da “bit će bolje”.” – še dodaja Analiza umA.

glasba in besedilo | Marko Pavić
besedilo v angleščini | Zoran Mišić
aranžma | Marko Pavić in Saša Amić Slash
produkcija | Saša Amić Slash
posneto v | AnTonStudio, DynAmicStudio, DadoM-Studio, DragianniKućniStudio
miks in mastering | MetzNeunStudios
režija in montaža | Anto Pavić
ilustracija | Robert Duspara

MRAVE BROJIM – ‘ZEMLJA KAMENOG BIZONA’

image description

Dobrodošli! Vstopili ste v deželo, ki se ji reče Zemlja Kamenog Bizona. Vstopite, vdihnite, se razglejte, povohajte in poslušajte album reškega oranžnega umetniškega kolektiva Mrave Brojim. Prvenec so za vas pripravili Gospođo Pitomi, Sunce Mamino, Zoki Oktava in Gospodin Morski. Po najavnih singlih in videospotih za pesmi ‘Moje pleme’, ‘Alkohol’, ‘Tijelo’ in ‘Stanica’ vas album ‘Zemlja Kamenog Bizona’ končno in nestrpno pričakuje na vseh pretočnih platformah.

Pobožajte tišino, pomagajte gospe ČŽŠ, ustavite se na postaji, poiščite svoje pleme, ugasnite diode in obiščite trgovino pri Črni Meksikanki. Poleg albuma, ki vas popelje v stanje zavesti skupine Mrave Brojim in njihove Zemlje Kamenog Bizona, je na njihovi spletni strani na voljo tudi računalniška igra MRAVOBROJ, ki je zasnovana kot kombinacija zabave in pridobivanja spretnosti oziroma izobrazbe.

Cilj igrice je z vožnjo oranžnega avtobusa, imenovanega tudi Mravobroj, prevoziti in zbrati tako imenovane ”brojalice”. Z uspešnim zaključkom igre pridobite naziv ”Diplomirani Mravobroj” in prejmete JeBeMeGe (Jedinstveni Broj MraveBrojim Građana oz. Edinstveno Številko MraveBrojim Meščana) Zemlje Kamenog Bizona.

Poudariti je treba, da vas pri igranju osebno spodbujajo glasovi članov oranžnega umetniškega kolektiva in vam pomagajo pri štetju. Z naslovom se lahko pohvalite na družbenih omrežjih in sodelujete v nagradni igri ter na primer osvojite njihov album Zemlja Kamenog Bizona, ki so ga izdali v cvetličnem lončku.
“Glede na trenutne težke razmere, ki jih povzroča pandemija in slabo ekološko stanje našega planeta Zemlja, smo dolgo razmišljali o formatu, v katerem bi izdali svoj prvi album ‘Zemlja Kamenog Bizona’. V želji, da bi se naš album, ki je s svojo vsebino okolju prijazen, tudi nahajal na primernem mediju, smo se odločili, da ga objavimo na cvetlični vazi, oziroma na tako imenovanem ”Paketu za samopomoč – Zemlja Kamenog Bizona”. S pomočjo tega paketa vam je omogočeno, da naredite nekaj dobrega zase, za svoje bližnje in za svoje okolje. S tem samodejno dvignete kakovost življenja tudi prihodnjim rodovom ter negujete tisto, kar je dobro v vas, da ste boljši do sebe in s tem tudi do drugih” – nam je sporočil Gospođo Pitomi iz benda.

Ta kreativni oranžni umetniški kolektiv nam bo Zemljo Kamenog Bizona kmalu predstavil s koncertom v živo na Reki. V petek, 18.6. bodo na Trgu Riječke rezolucije zaigrali kot predskupina legend hrvaškega rocka Psihomodo Pop in Let 3.

Glasbo in besedila je prispeval Gospođo Pitomi , preostali del skupine pa se mu je pridružil pri aranžmajih. Album ‘Zemlja Kamenog Bizona’ je posnet in masteriziran v studiu G.I.S. Kastav, na njem pa gostujejo Katia Juroš (spremljevalni vokal), Petra Gojak (spremljevalni vokal, piščalka), Sebastijan Mavrić (violina), Denis Razumović Razz (saksofon), Dara RaunaGara (prevod in recital) ter pevski zbor Zvijezde i diode.

Za master albuma je poskrbel Matej Zec, za naslovnico albuma MIODIO, igro MRAVOBROJ pa poganja Trkaći Vinograd. Posebna zahvala Igorju Modriću in Robertu Tkalčiću iz podjetja ProRec za vizualno podporo in snemanje videoposnetkov!

DETECTIVE JONES – ALBUM ‘ISTRAGA’ IN SINGEL ‘VLAKOVI’

Detektiv Jones se je odločil, da bo to poletje začel s svojim prvim albumom ‘Istraga’ in novo pesmijo z albuma – ‘Vlakovi’. Gre za zadnjo pesem in zadnji singel, ki v počasnejšem tempu kot preostali del albuma izstopa z nekoliko melanholičnim občutkom, v katerem pusti poslušalca. Tema in besedilo sta vsekakor dvoumna in vabita k dodatnemu poslušanju. Na kitaro igra Luka Geček (Mayales), na klaviature Zdeslav Klarić (Pips Chips & Videoclips), za produkcijo pa je poskrbel Bojan Šalamon. Za odličnim in vznemirljivim videospotom stoji Dinko Čvorić – Doringo.

”Ker sem imel proste roke za vizualno rešitev videospota, sem se odločil za kolaž tako tehnike kot video materiala, s katerim sem vzbudil nadaljnje asociacije na samo besedilo. V dogovoru s skupino smo se že na začetku odločili, da gremo na črno-belo različico, zato je poudarek na kontrastu in teži kadrov” – je o videospotu za pesem ‘Vlakovi’ povedal režiser Doringo.

Album ‘Istraga’ vsebuje 9 pesmi, ki jih žanrsko uvrščamo v rock, na voljo pa je v digitalni izdaji na Spotify-ju, Deezer-ju, iTunes-ih in vseh drugih digitalnih platformah. Na albumu lahko ravno tako najdete pesmi ‘Mala u rnr čizmama’, ‘Kety ima vel’ki gun’ in ‘Mrav na suncu’.
”‘Istraga’ je nevrotično barvit album, glasbeno raziskovanje osebnosti in identitete. Postopek ustvarjanja in snemanja je bil dolg, a zanimiv in poučen. Kot večinski avtor sem se veliko naučil o ustvarjanju in sodelovanju, mejah in brezmejenosti ustvarjanja, ustvarjanju nečesa iz nič, o neskončni igri. Po približno osmih letih iz tega procesa izhajam kot nekoliko boljša, vsekakor odločnejša oseba. Vse to dolgujem tem ljudem in upam lahko le, da bodo poslušalci vsaj za trenutek to prepoznali in si zaželeli isto ali podobno za sebe. Rastel sem s pesmimi in one z mano. Kot jaz vidim stvari, je ‘Istraga’ šele začetek za detektiva Jonesa in zame osebno” – je o prvencu dejal Denis Špičić.