NOVI SINGLI ŽE ZNANIH GLASBENIH USTVARJALCEV

PUEBLO RUIZ | NIKOLA ČUTURILO
SANDRO BASTIANČIĆ | KIM VERSON
V zadnjem obdobju opažamo že kar nekaj
novih in drugačnih projektov tako starih kot novih glasbenikov z vsega sveta, tokrat pa vam predstavljamo nove single in tudi napovedi novih plošč s hrvaške glasbene scene!

PUEBLO RUIZ – ‘PAMETNOM DOSTA’

Pueblo Ruiz je novo staro ime na hrvaški glasbeni sceni, za katerim se skriva izkušeni glasbenik Pave Ruić. Ustvarjal je že z bendom Postolar Tripper, sedaj pa se podaja na samostojno pot. ‘Pametnom dosta’ je njegov prvi samostojni singel, v katerem predstavlja kritiko družbe z duhovitim pristopom, a hkrati ostro držo.
Sam Pave pravi: ”Ta pesem je nastala najbolj spontano na svetu. Namreč, prijatelj iz otroštva, s katerim nisem imel skoraj nič stika, mi je iznenada preko Facebooka v nabiralnik poslal rimajoči tok misli. Zazdelo se mu je, da bi bilo to vsekakor mogoče uglasbiti. In tako sem prebral besedilo ter videl, da ”rima štima” z zanimivim izborom besed. Zato sem začel iz napisanega črpati verze, iz tega, kar se mi je zdelo zanimivo. Nastale so tri kitice. Pa gledam te tri kitice in si v šali rečem verjetno najbolj razdražljivo internetno brezpomenskost /floskulo, ”pametnom dosta” (ki je dovolj pameten) in takoj se mi je zabliskalo, da je to refren. Part C sem dodal tako, da sem se spomnil svojega komentarja, ki sem ga dan poprej napisal svojemu glasbenemu prijatelju. Malo smo tarnali nad našo glasbeno usodo, bolj jaz kot on, a kar se tiče besedila, je bilo to to. Akorde sem sestavil še hitreje in pesem je bila narejena v 10 minutah, le posneti jo je bilo treba.”

Vsi smo osupli nad situacijo, ki se nam dogaja v zadnjem obdoju. Vsakodnevno se sprašujemo, kako in zakaj, zato ni čudno, da je trenutna “korona situacija” postala tudi navdih za pesem.

Video je narejen v ”home edition stilu”, sam Pave pa pravi, da je spot pravzaprav ”Ed Woodowski low budget trash”:


Glasba: Pave Ruić (ex Postolar Tripper)
Besedilo: Martin Markulin, Pave Ruić
Aranžma: Pave Ruić, Branko Berković
Snemanje in miksanje: Pave Ruić, TiP home studio, Banj, otok Pašman
Zaključni miks in mastering: Branko Berković, MrB Cockpit Studio,
Pašman, otok Pašman
Režija, igralec, snemalec in montažer: Pave Ruić
”u stilu Ed Woodowskog low budget trasha”

NIKOLA ČUTURILO – ‘SANJAM TE’

Rok balada ‘Sanjam te’ je novi singel beograjskega kitarista, kantavtorja, pevca in skladatelja Nikole Čuturila. Je nekdanji član nekaterih največjih skupin na tem območju, kot so Siluete, Riblja čorba, in Električni orgazam. Singl, ki ga je izdala beograjska založba Lampshade Media, je hkrati tudi napoved težko pričakovanega albuma “Priče iz depoa”. Nova studijska izdaja je napovedana za september letos, prihaja pa po skoraj devetletnem premoru, ko je Čuturilo izdal svoj zadnji album “Tu i sad” (2012).
Avtor sam pravi: “To je zgodba o neizrečenih besedah. Vsak ve svoje in bi lahko napisal, če ne roman, pa zagotovo pesem o njih. Vsi smo v določenem trenutku spodleteli. Te brazgotine nimajo roka veljavnosti, puščajo nam rane in se in se vračajo v valovih. Vse, kar se lahko naučimo je, da se naučimo živeti z njimi, rane so pričevanje, da smo ljubili in da smo še vedno živi.”

Nikoli Čuturilu se je vedno uspelo izogniti pastem zgolj izkoriščanja in trdno ostati v svetu doslednega ustvarjanja. To je storil v maniri izkušenega in izjemno nadarjenega kantavtorja, ki je v celoti sposoben globoko v sebi pokazati, kaj čuti, želi in sliši.


Glasba: Nikola Čuturilo
Besedilo: Nikola Čuturilo
Aranžma: Nikola Čuturilo, Vladimir Negovanović
Kitara in glas: Nikola Čuturilo
Bas: Dejan Grujić
Klaviaure: Darko Grujić
Kitara: Goran Stojković
Bobni: Blagoje Nedeljković Pače
Gost: Ivan Aleksijević: klavijature
Glasbena produkcija: Vladimir Negovanović
Posneto v studiju “Sky”, 2020
Režija/montaža/kamera/kolor korekcija: Dragan Jeriminov

SANDRO BASTIANČIĆ – ‘ŠLAGER SEZONE’

Reški glasbenik in kantavtor Sandro Bastiančić z novo pesmijo ‘Šlager sezone’ zaključuje snemanje prvega samostojnega albuma.

Avtorske pesmi, ki nam jih je Sandro doslej predstavil, so pokazale drugačno glasbeno smer, kakor v njegovem novem kantavtorskem delu. Poznamo ga sicer lahko že po odlično napisanih in izvedenih pesmih z matičnim bendom En Face.

Divji, bolj rockerski zvok je nadomestil s kitaro in nežnimi skladbami ter zadevo obarval s šansonskimi toni v sodelovanju s kantavtorico Nino Romić. Za finale albuma pa napoveduje tudi še nekaj odličnih ženskih vokalov.

Nova pesem ‘Šlager sezone’ je krik po nekih lepih časih brezskrbne mladosti, ki jo skušamo ohraniti v sebi in oddajati sporočilo ljubezni in miru v teh čudnih časih. Čudovite lokacije osrednje Istre so služile kot preprosto, a hkrati močno ozadje za avdio-vizualni spomin na tisto, kar je na koncu resnično pomembno. Tudi tokrat je video posnet s preverjeno ekipo, veljavnimi reškimi umetniki – režiserjem Igorjem Modrićem in snemalcem Robertom Kalčićem. Prav onadva sta ”kriva” za izbor pravih lokacij, ki so jih pripeljale do pravih geografskih biserov osrednje Istre, Draguća, Kotle in doline reke Mirne.

V glasbenemu delu nove Bastiančićeve zgodbe so odigrali Zvonimir Radišić na kitari, Dino Ivelja na bas kitari in Alen Tibljaš na bobnih. Zasanjan spremljevalni vokal je prispevala Ana Kabalin, aranžma in produkcija pa sta delo cenjenega reškega glasbenika Roberta Funčića.

KIM VERSON – ‘DIVLJI I SLOBODNI’

Znana in že uveljavljena kantavtorica Kim Verson se je po zadnji objavljeni baladi ‘Za malo nježnog dodira’ odločila, da bo v poletje zajadrala z bolj srečnimi barvami in novo energično skladbo ‘Divlji i slobodni’ v kateri prikazuje novo in drugačno stran sebe.
”Navdušena sem, da imam priložnost s publiko deliti eno veliko pozitivo in energijo v novi pesmi ‘Divlji i slobodni’. Po zadnjih nekaj lažjih singlih je prišel čas za hitro stvar in srečna sem, da lahko ljudje tokrat od mene slišijo nekaj novega, svežega in drugačnega. Moram reči, da mi je bil v navdih film “Forrest Gump”, ki ga obožujem, pesem pa je bila v predalu štiri leta. Največ mi je v skladbi pomenila svoboda duha ter pogum, da se prepustiš življenjskim strastem in občutkom, ki te vodijo proti prvinskim občutkom v sebi. Pogum, da si, to kar si, s polnim zavedanjem o lepoti in ljubezni, ki jo nosiš v sebi,” je ob izidu novega singla povedala Kim Verson.

Glasbo in besedilo za pesem je napisala Kim Verson, za aranžma in produkcijo pa je poskrbel priznani producent Alan Dović. V tem primeru ne gre za njuno prvo sodelovanje. Idejo in scenarij za spot, ki je bil posnet na različnih lokacijah po Zagrebu, je prispevala kar Kim sama. Videospot je režiral Josip Ninković, za odlični make-up pa je poskrbela Julijana Besek.