Paraf predstavlja ‘Goli otok’ – drugi singel, ki bo 13.12. izšel na albumu DELTA Live 2022
Koncertna promocija bo 17.12. v zagrebškem klubu Boogaloo.

Obstajajo mitske, fantomske pesmi, ki pogosto sploh niso nikoli objavljene. Poznamo jih iz koncertov glasbenikov, ki že dolgo več ne obstajajo. ‘Goli otok’ skupine Paraf je zagotovo ena takšnih pesmi, največji mitski ‘fantom’ na celotni regionalni punk sceni.

Poleg skladbe ‘Narodna pjesma’ je bila ta pesem absolutni favorit na vseh koncertih skupine Paraf. Skladba je redno iz ljudi izvabljala delirična stanja. Na žalost, zaradi takrat politično nekorektnega besedila, ni izšla na njihovem album prvencu “A dan je tako lijepo počeo”, niti ni bila nikoli uradno posneta v studiu. Po izidu prvenca se je postava v bendu zamenjala, člani so krenili tudi v drugo kreativno smer. ‘Goli otok’ tekom osemdesetih let prejšnjega stoletja tako ni bil več slišan na koncertih.

No, ko je Valter Kocijančić konec prejšnjega desetletja ustanovil projekt Valter svira Parafe, ter okoli sebe zbral spremljevalni bend Perspektiva, je nastal tudi studijski posnetek pesmi. Le leto dni kasneje je bil objavljen ultimativni antologijski box set ‘Sabrana djela 1976.-1987.’, tukaj lahko prvič slišimo originalno izvedbo te pesmi, ki je bila posneta leta 1979 v Puli, na humanitarnem koncertu v podporo žrtvam katastrofalnega potresa V Črni Gori. Enak posnetek se nahaja na vinilnem albumu ‘A dan je tako lijepo počeo’ , kot bonus skladba. Album je bil objavljen ob 40. letnici izida albuma, leta 2020.

Istega leta je na Expodrvu, v mestu Reka, sedanja postava zasedbe Paraf furiozno, ob dobršni podpori občinstva, izvedla klasiko ‘Goli otok’. Skladba in pripadajoči videospot najavljajo njihov drugi live album DELTA Live 2022, ki bo izšel naslednji teden, 13. 12. 2022, za prvi objavljen singel je bil posnet tudi videospot ‘Želim biti vojnik’.

Po drugi svetovni vojni, začasa socialistične Jugoslavije, od leta 1949 do 1988, je bil na Golem otoku organiziran strog zapor, kjer so na začetku bili zaprti v glavnem politični zaporniki, kasneje pa so tam svojo kazen odslužili tudi klasični kriminalci mladoletni delikventi. Goli otok je pravzaprav postal simbol ne samo jugoslovanskega, ampak tudi kateregakoli totalitarnega režima. Danes o Golem otoku vemo vse, tema je postala detabuizirana, vendar se je leta 1978, ko je skladba nastajala, o Golem otoku govorilo le naskrivaj. Pravzaprav je bilo že kakršnokoli javno obravnavanje tabu teme ter obenem njeno javno izvajanje, prava eksplozija upora za takratne rock privržence. Čeprav je izrazoslovje izrazito naivno najstniško, je skladba po svoji moči pravi punk rušilec, prav tako pa je poseganje v neznano in prepovedano izzvalo evforična stanja, med punk občinstvom pa skladba še vedno velja kot ena od najbolj ikoničnih ex yu skladb vseh časov.

‘Goli otok’ ter ostale pesmi iz prihajajočega albuma bodo Paraf predstavili v živo v zagrebškem klubu Bogaloo 17. decembra. To bo obenem prva uradna promocija albuma DELTA Live 2022 , osemčlanska formacija pa bo izvajala tudi album ‘Izleti’, ki je eden izmed ključnih jugoslovanskih post – punk albumov. ima na vinilni različici še dva bonus posnetka ‘Fini dečko’ in ‘Praznik’.