RI – LJ – NEW WAVE REUNION
KINO ŠIŠKA, SREDA, 20. APRILA 2022
PARAF / GRAD/ LUBLANSKI PSI
Reizdaja Antologije Riječki novi val / predstavitev: Otroci socializma prvič na vinilu. Predstavitev knjige KRI (Brane Bitenc)

Reška glasbena scena je bila od nekdaj enotna a hkrati razgibana – Reka je bila v bivši Jugoslaviji poleg Ljubljane, Zagreba in Beograda edina punk prestolnica, ki je ohranila držo drugačnosti in sporočilnosti tudi v času, ko se je punk transformiral v novi val. Predvsem zgodnja reška scena je bila zelo tesno povezana z ljubljansko in njenimi glavnimi protagonisti. Več kot polovica ključnih posnetkov reških glasbenikov iz obdobja novega vala je nastala prav v Ljubljani. Med Ljubljano in Reko je nastala močna glasbeno – kulturna os, obe mesti so povezovali številni reški študenti, ki so preživljali čas v Ljubljani, potekala je izmenjava mnenj, novih glasbenih prijemov ter ‘diy’ idej na področju osebnega izražanja . Kako močna in povezana je povezava med Reko in Ljubljano, priča tudi dejstvo, da so reške zasedbe večkrat stale na koncertnih odrih v Ljubljani, kot v Zagrebu. Poleg glasbenikov so se na Reki pojavili fotografi, dizajnerji, modni kreatorji, novinarji, stripovski mojstri ter vsi ostali, ki so obeležili novonastalo propulzivnost reške scene, prav tako pa je tudi celinska Ljubljana rojevala odmevne zasedbe – med njimi sta vsekakor skupini Otroci Socializma in pa Lublanski psi.

Na dogodku RI – LJ – NEW WAVE REUNION bomo obudili energijo, ki je že od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja povezovala obe mesti.
Glasbeno kulturno os bomo na dogodku proslavili s predstavitvijo kar treh odličnih izdelkov, ki obeležujejo obdobje novega vala v obeh mestih – reizdajo Antologije Riječki Novi val, izdane pri Založbi Dallas Records, predstavitev knjige KRI (Brane Bitenc, založba Hiša Imen), ter predstavitev vinila Otroci socializma, ki je prvič v zgodovini izšel konec lanskega leta.
Nadaljevali bomo s koncerti zasedb Paraf, Grad in Lublanski psi.

Ob 40-letnici punka na Reki je leta 2019 na novo zaživela skupina Paraf, še istega leta je bil izdan četveren box set – Paraf Sabrana Djela (1976 – 1987), Bojan Muščet je ob izidu antologije v spremni besedi zapisal: »Parafi so pomembno vplivali na glasbena dogajanja v nekdanji Jugoslaviji. Koncem sedemdesetih in v prvi polovici osemdesetih let so inavgurirali in kreirali prelomnico v pojmovanju in prakticiranju popularne glasbe ter njene vloge v družbi. Bili so ena prvih punk pojav izven Velike Britanije, poleg ljubljanskih Pankrtov so v koraku sledili globalnemu glasbenemu prevratu, ki so ga iz Britanije narekovali Sex Pistols, The Clash, The Damned in drugi.« Po odmevnem koncertu v Klubu Gromka na Metelkovi.

Grad so začeli ustvarjati leta 1985 ter so se zelo hitro povzpeli po lestvici najboljših bendov na področju bivše skupne države. Ravno tega leta so na sceno uleteli tudi LET3, Fit, Ogledala in Cacadou Look ( vsi prisotni tudi v zbrani Antologiji Riječki novi val). Po 12 letih diskografske pavze se legendarni rockerji iz Reke vračajo na mesto zločina. Celotna zgodba se je pričela tik pred nastopom epidemije, ko so slavili 35- letnico obstoja in jo tudi proslavili s koncertom v najbolj rockerskem mestu – mestu Reka.

Kultni ljubljanski band, ki je nastal konec sedemdesetih let in začetek osemdesetih let prejšnjega stoletja smo na velikem odru Kina Šiške nazadnje videli leta 2010, na praznovanju 60- letnice Igorja Vidmarja. Leta 2004 je izšel CD – Hrapavogrobo te ljubim, ki je bil prvi diskografski izdelek skupine in tudi prvi poizkus oživitve legendarne zasedbe, CD-ju pa je bil dodan bonus disk z naslovom Drenjanje s sodrgo, kjer je objavljenih devet skladb skupine Lublanski psi iz obdobja 1979-1981. Zrela besedila je napisal takrat šestnajstletnik, Milan Košir – Milč, besedila so podložena z melodičnim pankom, ki še vedno dvigne na noge. Himna naše mladosti, Dobro jutro, mati in Sončna parada so skladbe, ki so se zažrle v dediščino slovenskega punka in bodo spet zadonele tudi na velikem odru Kina Šiške.