Sailor festival je oživel evropsko prestolnico kulture! Predstavljena je bila arhitekturna rešitev zvočnega uplinjača; Let 3, Turisti in Projekt pa so navdušili reško občinstvo!

Reški Plato poleg Exportdrva je bil minuli konec tedna prizorišče predstavitve zvočnega uplinjača v okviru 3. izdaje festivala Sailor. Poleg nastopov glavnih rock zvezd večera Leta 3 sta v glasbenem delu večera nastopila tudi skupina Projekt in Reški Turisti. Osrednji del festivala je bila predstavitev arhitekturne rešitve, Mrletovega največjega podviga doslej – zvočnega uplinjača.

Stroj, ki naj bi po zamisli Damirja Martinovića – Mrleta s pomočjo frekvenc in zvokov mesta spremenil morsko vodo v edinstvene skulpture soli, je bil predstavljen s konceptom, ki sta ga z Mrletom zasnovala Miroslav Rajić in Marin Račić – člana reškega arhitekturnega studia MR 2. Gre za srce s pol milijona optičnih vlaken, ki rdeče pulzirajo v ritmu mestnega zvoka in zbirajo zvok mesta od Trsata do paviljona v središču mesta, kjer se nahaja sam uplinjač, ​​ki ta zvok materializira.

Znanstveno-umetniški projekt zvočnega uplinjača je namenjen vsem obiskovalcem, ki se lahko povežejo tudi prek priključkov in ustvarijo zvočni zapis, torej vibracije, iz osebnih delov telesa.

“Vsako mesto ima svojo identiteto. Vsako mesto ima svoj zvok, frekvenco, v kateri vsak dan utripa, kaže značilne, inherentne znake življenja. In kako zveni Reka? Ta prepoznavni zvok Reke, ujet na eni izmed svojih prepoznavnih točk – Trsatsko gradino, se zlije z edinstveno zvočno konstrukcijo, ki sesa in razpršuje morsko vodo. In vse z namenom vrnitve k novi identiteti – skulpturi soli. Materializirano in edinstveno, tako kot mornar. “- je dejal Mrle.

“Ko se ti od mrzlice od glave do pete pri branju zdi, to pomeni, da je projekt fantazija !? Moj lok! «- je eden od številnih komentarjev navdušenih Mrletovih Instagram sledilcev.

Poleg Ivanke Mazurkijević se Mrletu v projektu v zadnjih letih pridružujejo številni sodelavci, med njimi čarodej Andrej Škedl, ki je tudi tehnični vodja projekta, dr. Vanja Travaš z Univerze na Reki, ki je nudila znanstveno podporo, Ministrstvo za kulturo, ZAMP in mesto Reka.

“ZAMP je znova pokazal zanimanje za nove tehnologije in pristope do umetnosti glasbe in se odločil, da se pridruži ideji materializacije zvoka. V imenu celotne ekipe se jim želim zahvaliti, ker so prepoznali našo idejo o združitvi znanosti in umetnosti. “- je dejal Mrle.

Soundstage za ta nenavadni glasbeno-arhitekturni eksperiment sta poskrbela Mr.Lee & IvaneSky s pesmimi, ki so projekt spremljale že od samega začetka.

Glasbeni del programa je odprla reška skupina Projekt, ki publiki že nekaj časa predstavlja odlične single, za njimi pa je na oder stopil reški rock kvartet Turisti. Poleg Ive Močiboba, Bobota Grujičića in Sergeja Hoffmana turiste vodi reška glasbena legenda Vlado Simičič Vava. Izvedli so izvirne pesmi z dveh že izdanih albumov “Human-esque” in “Revolución”, izvedbo pa zaključili s pesmijo skupine Paraf – “Javna kupatila”.

Vrhunec večera je bil nastop reške rockovske ustanove, skupine Let 3, ki je občinstvu ponudil celo vrsto uspešnic iz vseh faz njihove zavidljive kariere v več kot 30 letih.

Tako so od samega začetka koncerta repertoar vključevali starejše uspešnice ‘El desperado’, ‘Fuck famiglia’, ‘Ne trebam te’, ‘Pokvarena žena’ vse do pesmi, nastalih v poznejših fazah ‘Mamne baneta’, ‘Profesor Jakov’, ‘ Tazi Tazi ‘,’ Rečke pičke ‘,’ Otrok v času ‘,’ Drama ‘. Ko se je koncert bližal, so se vrnili k starejšim uspešnicam, da bi koncert zaključili z epsko desetminutno izvedbo pesmi “Sam u vodi”.