Mediteranski pop, ki prihaja naravnost iz Dubrovnika! Skupina Valetudo je objavila že tretji studijski album Pasaporat – potni list, ki mu boste želeli prisluhniti do konca, dostopen pa je ne vseh digitalnih glasbenih platformah. Prva dva albuma, ki sta prav tako izšla pri založbi Dallas Records sta ‘Ekvator’ (2007) ter pa ‘Samo jednom se ljubi, sve je ostalo majka’ (Dallas Records, 2010)

Glasba, ki jo Dubrovčani ustvarjajo že polnih 18 let je mešanica različnih stilov s tvistom razposajenega humorja in simpatičnih narečnih italijanskih besed. Ekipo Valetudo sestavljajo člani: Srđan in Nina Obad (vokal), Lucijan Aleksić na basu, Alan Polzer na bobnih, Toni Butigan na klaviaturah, Željko Barač na saksofonu in Nikša Selmani na kitari.
Po odličnih in angažiranih singlih, ki so začeli izhajati že leta 2019 – “Defora od mora”, “Mala zemlja, velik dug”, “Vjerujem” ter “Lopud Reggae”, je bend Valetuda z albumom Pasaporat zaključil še eno etapo v ustvarjanju.

‘Na tem albumu prav vsaka pesem predstavlja naše potovanje, na katerega se je potrebno podati in ga doživeti. Album je prepustnica v dežele, o katerih mi samo sanjamo. Prav zato smo našo glasbo pretvorili v izdelek, ki smo ga poimenovali ‘Pasaporat’, kakor so naši starši rekli potnemu listu.’

Ideja o drugačnem formatu albuma se je pojavila po razmišljanju, prvenstveno pa zato, ker se je distribucija in dostopnost glasbe v 12 letih, odkrat je izšel njihov drugi album, zelo spremenila. Digitalni servisi so prevzeli primat, CD kot eden od klasičnih nosilcev zvoka izginja, vinil pa doživlja veliki povratek.