Kultni band, ki je pred 40- timi leti ponotranjil stavek »Moj život je novi val«, je v petek 5. aprila nastopil na Orto Festu, kjer se je že pred koncertom v zraku čutilo vznemirjenje in navdušenje nad ponovno oživitvijo kultne reške skupine.
Ob izidu antologijskega četvernega CD BOX seta diskografije Parafov »Zbrana dela (1976 – 1987)«, je Valter po dolgih letih sestavil glasbeno zasedbo, Valter svira Parafe, ki preigrava njihove stare pesmi, s katerimi so nas popeljal nazaj v začetke punk in novovalovske glasbe na prostoru bivše skupne države.
Premierno so Valter in Perspektiva nastopili konec februarja na Metelkovi, kjer so s koncertom prebudili nostalgijo in radovednost javnosti. Njihov vnovični nastop, tokrat z okrepitvijo originalnega basista, so težko pričakovali tako punk veterani kot mladina, ki z občudovanjem spremlja velikane jugo punka.
Novovalovska pionirja, originalna člana Parafov, pevec in kitarist Valter Kocijančić in Zdravko Čabrijan – Zdrave na basu, sta skupaj z Vladom Simčič Vavo na kitari in Alenom Tibljašem na bobnih, priredila večer, v katerem so zaigrali ključne hite Parafov. Slišali smo lahko pesmi »Goli otok«, »Rijeka«, »Narodna pjesma«, »Visoki propisi«, »Hit tema«, »Pararelne linije«, »Na tragu« in pa »Moram sam iči«. Hiti, ki so zaznamovali generacije, so ustvarili posebno, nostalgično in nepozabno atmosfero na prizorišču največjega odra v Orto Baru.
V originalni izjavi za javnost, ki je spremljala izid prvega albuma »A dan je tako lijepo počeo« iz leta 1980 je zapisano: »Parafi pojejo o ulici, ki zna biti porogljiva in zajebantska, težka in mučna ulica najstniških negotovosti, strasti, zasebne mitologije iz lastnega toposa opazovanja… Zato ta plošča prinaša ironijo, negotovost, norost in svoboden pristop do tabujev malomeščanske vsakdanjosti.«
Do tedaj v jugoslovanski popularni glasbi gotovo nepredstavljiv, je takšen pristop zagotovil Parafom nesporen kulturološki piedestal, mnogim skupinam iz nekdanje Jugoslavije pa je utrl pot.

Pred nastopom legendarne zasedbe je oder ogrevala ljubljanska zasedba Prulers.